Oyun Konsolu Buzdolabından Daha Fazla Elektrik Tüketir
Elektrik artık modern hayatın ayrılmaz bir parçası. Buna bağlı olarak elektronik ev aletlerinin enerji harcamalarını çoğu kez düşünmüşüzdür. Eşyaların elektrik tüketimlerini düşünürken yaptığımız en büyük hatalardan biri daha büyük boyuttaki ürünlerin daha fazla elektrik tüketimine neden olduğudur. Halbuki bu görüş tamamen yanlıştır.
Örneğin buzdolapları her evin en çok elektrik tüketen elektronik eşyalarından biri olmasına karşın günde 4 saat kullanılan bir oyun konsolu, 80 cm LCD ekran bir televizyon ile birleştiğinde 335 günde yaklaşık 503 kWh tüketir. Öte yandan 200 litrelik A sınıfı bir buzdolabıysa yılda 212 kWh enerji tüketir. Gördüğümüz gibi konsol ve TV birlikte hesaplandığında yıllık enerji harcamaları neredeyse bir buzdolabının iki katına ulaşır. Bunun sebeplerinden biri, konsolların ve televizyonların bekleme modunda da enerji tüketimine devam ediyor olmalarıdır.
Örnekten de anlaşılacağı gibi eşyanın boyutu ile harcadığı enerji miktarı arasında herhangi bir bağ bulunmamaktadır. En fazla enerji tüketimi yapan ev aletleri, elektrik enerjisini ısıya çevirmede kullanılan saç kurutma makinesi, elektrikli ısıtıcı, mikrodalga fırın, ütü, kettle, tost makinesi gibi eşyalardır. Bu eşyalar enerji verimliliği daha düşük olan ürünlerdir.
Elektronik eşyaların enerji tüketiminde dikkat etmemiz gereken esas konu enerji verimlilik sınıflarını gösteren enerji etiketleridir. Ürünlerin enerji verimliliği sınıflandırmaları A, B, C, D, E, F ve G harfleri kullanılarak belirlenmektedir. A sınıfı tüketim açısından en verimli ürünleri temsil ederken G sınıfı ise enerji tüketiminde en kötü performansı simgelemektedir.
Aynı enerji sınıfında bulunan eşyalar bile tüketim açısından farklılık gösterebilirler; örneğin A+++ bir ürün A+ olan ürüne göre daha fazla enerji verimliliğine sahiptir.
Yine aynı enerji etiketlerinde her ev aletinin yıllık enerji tüketimi de gösterilmektedir. Bu sayede ürünlerin boyutları üzerinden yanlış bir düşünce ile hareket etmek yerine, hangi ürünün ne kadar enerji tüketimi yapabileceğini kolaylıkla hesaplayabiliriz.