Mutfakta Enerji Tasarrufu İçin…

Günümüzde yemek pişirmek, ihtiyaç karşılamaktan öte bir hobi haline geldi. Mutfakta geçirilen zaman giderek artıyor. Artan zaman ise koca bir enerji kaybını beraberinde getiriyor.
Bu durumda ne yapmalı?
- Yemekler mümkün olan en az suyla pişirilip tencerenin kapağı sıkı bir şekilde kapalı tutulmalı.
- Yemek kaynamaya başladıktan sonra ocak iyice kısılmalı.
- Uzun pişme süresi gerektiren yiyeceklerde basınçlı tencereler tercih edilmeli.
- Doğru boyutta ve yüksek enerji sınıfı bir buzdolabı kullanılarak düzenli bakımı yaptırılmalı.
- Yiyecekler pişerken fırın kapağı sık sık açılmamalı.
- Dondurulmuş yiyecekler, önce oda sıcaklığında çözdürülüp sonra pişirilmeli.
- Ocaklar ısı verimini sağlamak için daima temiz tutulmalı.
- Kızartmalarda elektrikli ocak yerine fritöz tercih edilmeli.
- Mikrodalga fırınların geleneksel fırınlara göre daha az enerji harcadığı göz önünde bulundurulmalı.
- Tencere ve tavanın çapı, elektrikli ocak çapından düz ve daha büyük olmalı. Böylelikle ısı iletimi artar, enerji kayıpları azalır.
Bonus:
- Mutfaktan çıkarken ışık kapatılmalıdır!