Güneş Enerjisi Dünya'nın Tüm Enerji Gereksinimini Karşılayabilir Mi?
Bildiğimiz gibi Güneş, evrendeki en güçlü enerji kaynağıdır ve Dünya’ya her saat 430 kentilyon Joule enerji gönderir. Bu enerji statüsünü daha iyi anlayabilmek için kentilyonun 19 sıfırlı sayıların genel adı olduğunu hatırlamamız gerekir. Özetle bu enerjinin 60 dakikalık kısmı, Dünya’nın bir yıllık tüm enerji ihtiyacını karşılayabilir.
Güneş enerjisi dediğimizde bahsettiğimiz şey aslında Güneş’ten gelen enerjiyi kullanmak ve kullanılabilir hale getirmek için bulunan teknolojilerdir. Peki Güneş enerji sistemleri nasıl çalışır?
Birçoğumuz, çatılarda kullanılan panellere ve hesap makinelerindeki güneş enerjisi teknolojilerine aşinayız. Bu aletlerde bulunan hücreler yarı iletken malzemelerden yapılmıştır. Güneş ışığı hücrelere çarptığında Güneş ışığından gelen enerji, hücrelerin içindeki elektronları atomlarından serbest bırakır. Elektronlar hareket eden negatif yüklü atom parçacıkları olduklarından, enerjiyle yüklendiklerinde daha hızlı hareket ederler ve bu hareket sırasında gerçekleşen yük değişimleri sayesinde elektrik üretirler.
60 dakikalık Güneş enerjisinin, Dünya’nın bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayabileceğini söylemiştik. Peki bu enerjiden nasıl yararlanabiliriz? Afrika’daki Büyük Sahra Çölü günde on iki saatten fazla Güneş alıyor. Eğer Sahra Çölü’nün %1,2’sini güneş panelleri ile kaplarsak, dünyanın tüm enerji ihtiyacını yalnızca Güneş enerjisiyle karşılayabiliriz.
“O zaman neden güneş panelleri kullanımı yaygın değil?” diye soruyorsanız, sorun panellerin oldukça yüksek fiyatlı olması. Ayrıca ülkelerdeki yasal düzenlemelerin zorluğu, onay süreçleri ve Güneş’ten kesintisiz enerji alamıyor oluşumuz da diğer etkenlerden. Yine de National Geographic’e göre, Güneş’in hala yaklaşık beş milyar yıllık ömrü var ve 2040 yılına kadar, uzmanlar güneş enerjisi de dahil olmak üzere yenilenebilir enerjilerin dünyanın birincil güç kaynağı olabileceğini tahmin ediyor. Yani gelecekte Güneş enerjisi diğer tüm enerji kaynaklarından daha güçlü hale gelebilir gibi görünüyor.