Google Aramasıyla Bir Ampulü Çalıştırabilir Miyiz?

Google Aramasıyla Bir Ampulü Çalıştırabilir Miyiz?
Kategori: Enerji, Tasarruf, Teknoloji
Tarih: 07.04.2022
Paylaş

Acıktığınızda Google’da “hamburger” kelimesini aratmak size oldukça zararsız görünebilir. Ancak bu basit hareket, bulunduğunuz konumdan binlerce mil uzaktaki yüzlerce makineye bilgi gönderir. Arama yapan her makineyse enerji kullanır. Üstelik, aramayı yaptığınızda karşınıza çıkan restoran önerileri, restoranların haritadaki konumları, restoran incelemeleri hatta yemek tarifleri gibi opsiyonlar makineleri daha da yoracaktır. Özetle, minik gibi görünen bir arama bile yüzlerce bilgiyi size çok kısa bir sürede getirebilmek için tahmin edilemez enerjiler harcar.

Google, insanların günde bir milyardan fazla arama yaptığını ve çok sayıda dosya indirdiğini söylüyor. Ancak, bir kişinin aylık ortalama enerji tüketimi yaklaşık 180 watt saat. Bu enerjiyse bir ampulü üç saat boyunca çalıştırabilir!

Google gibi arama motorları en büyük enerji tüketicilerinden biri. Hatta öyle ki, arama motorları bazen bilgisayarın kendisinden daha fazla enerji tüketebiliyor! Çevrimiçi olarak aktarılan belge ve bilgilerde sürekli bir artış var. Bu durdurulamaz artışsa arama motorlarının normalden daha fazla çalışmasına sebep oluyor. Çünkü tam olarak aradığınızı bulmak için arama motorları daha çok enerji tüketiyor.

Fakat arama motorlarının harcadığı enerji miktarları bize büyük gibi görünse de Google internet sayesinde hepimizin daha az enerji kullanmaya başladığını unutmamamız gerektiğini söylüyor. Örneğin, bir kütüphaneye gitmek için harcayacağımız benzin yerine arama motorunda arama yaparak benzinden ettiğimiz tasarruf göz önünde bulundurulmalı.  

Buradan çıkaracağımız sonuç basit; arama yaparken iki kere düşünmemiz gerek!