Dijital Dünyada Yeşil Enerji

Dijital Dünyada Yeşil Enerji
Kategori: Enerji, Tasarruf, Teknoloji
Tarih: 08.04.2021
Paylaş

Görünen o ki çok yakın bir gelecekte pek çok alanda dijital dönüşüm geçireceğiz. Peki enerjimizi nasıl elde edeceğiz?

Dijital dönüşüm dediğimizde teknolojiyi daha fazla kullanmaktan bu nedenle de daha fazla enerji ihtiyacından bahsediyoruz. Dünya büyürken en büyük sorun da bu enerjiyi nasıl elde edeceğimiz ve bize maliyetinin ne olacağı oluyor.

WEC (World Energy Scenarios) uzmanlarına göre 2060 yılında elektrik üretiminde asıl enerji kaynakları rüzgar ve güneş enerjisi olacak. Uzmanların tahminine göre rüzgar ve güneş enerjisi maliyetleri dijital teknoloji ile 2060’a kadar %70 oranında gerileyecek.

Yeşil enerjide maliyetleri düşürmek için dijital çözümler üretilmeye başlandı bile. Gelişmiş uydu hava tahminleri ve analizleri ile artık güneş santrallerinden daha fazla verim alınıyor ve daha iyi üretim tahminleri yapılıyor. Dijital teknolojiler sayesinde uydu görüntüleri ile bakım ve onarım ihtiyaçları önceden tespit edilip önlem alınabiliyor. Aynı zamanda drone’lar ile arızalar hızla tespit edilebiliyor.

Geleceğe yönelik maliyetlerin düşürülme konusunda en büyük umutlardan biri ise bulut sistemler. Geliştirilen bulut sistemler sayesinde enerji arz ve talebi konusunda gelişmiş veriler toplanabilecek ve buna entegre olan bir enerji depolama sistemi kurulacak. Akıllı şehirler ile enerji depolama sistemleri arasında IoT (nesnelerin interneti) sayesinde sürekli etkileşim olacak ve ihtiyaçlar sürekli takip edilebilecek. Arz ve talep dengelendiğinde ise maliyetler oldukça düşecek.

Geleceğe yönelik yeni enerji kaynakları için de umut vaat eden tahminler yapılıyor. Yakın gelecekte rüzgar ve güneş enerjisini birlikte kullanabilen ve maksimum verimde enerji üretebilen yeni mekanizmalar üretilecek.

Bio-enerji ise geleceğin popüler konularından biri. Uzmanlar algler ile kendi enerjisini üretebilen binalar üzerine çalışmaya başladı bile. Bunun yanında ağaçtan bir enerji bataryası yapma çalışmaları da devam ediyor. Tabii ki bio-enerji bu iki örnekle bitmiyor. Bu konuda çok fazla çalışma var. Tüm bunların yanında yakındaki gelecekte çatısında güneş paneli, arka bahçesinde rüzgar tribünü olan ve dışarıya hiç ihtiyacı olmadan enerjisini üretebilen evler de hayalden gerçeğe dönüşecek gibi. Biz o sırada evlerimizde misafirlerimizin hologramlarını ağırlıyor olacağız muhtemelen.