Bir Rüzgar Türbini Ne Kadar Enerji Üretir?

Bir Rüzgar Türbini Ne Kadar Enerji Üretir?
Kategori: Doga, Enerji
Tarih: 17.10.2022
Paylaş

İklim değişikliğine hangi açıdan bakarsanız bakın, fosil yakıtların sınırlı bir kaynak olduğu ve eninde sonunda tükeneceği gerçeğiyle yüzleşmelisiniz. Günümüzdeki gibi elektrikle çalışan konforlu dünyada yaşamak istiyorsak, alternatif kaynaklar bulmamız şart.

Alternatif kaynaklardan ilki ve belki de en bilineni, rüzgar türbinleridir. Rüzgar türbini kanatları, rüzgar çarptığında dönmeye başlar. Kanatların dönmesi için rüzgarın çok kuvvetli olması da gerekmez, çoğu türbinin kanatları saniyede 3-5 metrelik bir hafif rüzgar hızında dönmeye başlar. Rüzgar türbinin motor bölmesine yerleştirilmiş bir jeneratörün dönen şaftın kinetik enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür.

Günümüzde üç farklı rüzgar enerjisi türü vardır: şebeke ölçeğinde rüzgar gücü, dağıtılmış (küçük) rüzgar gücü ve açık deniz rüzgar gücü. Şebeke ölçekli rüzgar enerjisi, enerjisini şebekeye ileten ve kamu hizmeti şirketleri tarafından kullanılan her büyüklükteki türbinleri içerir. Açık deniz rüzgar enerjisi, denizde inşa edilen ve en fazla miktarda güç üreten devasa rüzgar türbinleridir.

Karadaki rüzgar türbinlerinin çoğu, her yıl 6 milyon kilovat saatin (kwh) üzerinde elektrik üretebilen 2-3 megavat (MW) kapasiteye sahiptir. Bu, ortalama 1500 hanenin elektrik talebini karşılamaya yeter.

Rüzgarın yıl boyunca esmesi, rüzgar enerjisini güvenilir bir yenilenebilir güç kaynağı yapar.  Kış, aynı zamanda en rüzgarlı mevsimlerden biridir. Elektriğe en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanın kış mevsimi olduğu düşünülürse, türbinlerinin en fazla elektrik üretebileceği zaman aynı zamanda en fazla elektriği kullandığımız dönemdir.

Rüzgar türbininin diğer bir avantajıysa, rüzgar çiftlikleri inşa ederken ortaya çıkan düşük karbon ayak izidir. Yenilenebilir jeneratörler arasında en küçük ve çevreye en az zararı olan kaynaklardan biri rüzgar türbinleridir.