Balkonda Bitki Yetiştirmenin Püf Noktaları

Balkonda Bitki Yetiştirmenin Püf Noktaları
Kategori: Yasam Tarzi
Tarih: 31.12.2018
Paylaş

Yeşile ve doğaya olan özlem, özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için ciddi bir konu. Tertemiz havayı içine çekmek, yeşilin verdiği enerji ile güne uyanmak, hanginizi mutlu etmez ki? Çevrenizde beton görmekten sıkıldıysanız siz de evinizde değişiklikler yapın ve balkonunuzu minik bir bahçeye dönüştürün. Size ne kadar iyi geleceğine inanamayacaksınız. Üstelik vereceğimiz tüyolarla kendi bahçenizi yetiştirmek artık gözünüzde büyümeyecek.

Balkonunuzun uygunluğu

Evde bitki yetiştirmenizin en önemli adımı, balkonunuzun hangi bitkiye uygun olduğunu belirleyebilmektir. Örneğin, toz ve soğuk havaya karşı dayanıklı olması sebebiyle camekânlı balkonlarda her mevsim istediğiniz bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Güneş alan geniş bir balkonunuz varsa bodur meyve ağaçlarına ev sahipliği yapabilirsiniz. Ama tüm balkonlarda bitki yetiştirmek için olması gereken tek şey, güneş ışınlarını direkt almamasıdır. Bu tüm bitkilere zarar verecektir. Burada önemli konulardan biri de balkonun büyüklüğüdür. Eğer küçük bir balkonunuz var ve fazla bitki sığdırmak istiyorsanız bitki merdiveni ile bu imkânı yaratabilirsiniz.

Uygun saksı ve toprak

Bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilmesi için toprak seçiminin önemi çok büyüktür. Hangi bitkiyi yetiştirecek olursanız olun, verim almak istiyorsanız toprak seçiminde sertlik ve pH derecesi, tuzluluk ve kireç miktarına çok dikkat etmelisiniz. Belli başlı toprak çeşitleri yediye ayrıldığından bitkinize uygun toprağı, bu çeşitler arasından seçebilirsiniz.  Killi, torf, komposto, kireçli, tınlı, kumlu ve taşlı topraklar olarak sınıflandırılan bu çeşitlerin hangisinin bitkinize iyi geleceğini iyi araştırmalısınız. Diğer yandan bu toprakların yer alacağı saksılar seçilirken de bazı kriterlere dikkat etmelisiniz.  Örneğin saksının altında mutlaka deliklerin olması gerekir. Bu delikler bitkilerinizin nefes almasına yardımcı olacaktır. Plastik yerine doğal malzemelerden yapılmış saksı tercihlerinin de daha sağlıklı olduğunu hatırlatmak isteriz.

Sulama sıklığı

Her bitkinin su ihtiyacı farklıdır. Bunun için yetiştireceğiniz bitkinin ne sıklıkla sulanması gerektiğini mutlaka araştırmalısınız. Özellikle bazı bitkiler, kapalı alanda olması sebebiyle ayrı bir ilgiye ihtiyaç duyar. Bu ilginin nasıl olması gerektiği konusunda araştırmalar yapmalısınız. Ama genel olarak sulama şeklinde aynı ilerlemeniz gerekir. Suyu toprağa yavaşça dökmeniz, suyun emilimini artıracağından bu konuda acele etmemelisiniz. Güneşin dik açı ile geldiği öğlen saatleri yerine sabah saatlerinde bitkilerinizi sularsanız daha verimli bir sonuçla karşılaşacaksınız.