Atıksız Bir Mutfağa Sahip Olmak için Yapılacak 5 Çevreci Uygulama

Plansız şehirleşme hayatımızın her anını etkiliyor. Bu şehirleşme, yeşil alanların giderek azalmasına neden oluyor ve biz de doğaya ihanet ediyoruz. Ancak her ne kadar geç kalmış olsak da doğanın gücüne yeniden inanmaya başladık ve en azından var olanı koruyabilmek adına herkes bir şeyler yapmak istiyor. Herkes kendi adına bazı fedakârlıklarda bulunursa doğaya borcumuzu ödeyebiliriz gibi de görünüyor. Peki, ne yapabiliriz? Atıklarımızı azaltmak, ilk aşamada yapılabilecek en önemli adım. Bu adımların neleri kapsadığını sizler için derledik.
Bez çanta kullanın
Hepimizin bildiği gibi plastiğin doğada çözünmesi oldukça uzun sürüyor ve alışverişlerinizde düşünmeden aldığınız onlarca poşet, evinizin her köşesinde yerini alıyor. Fazla geldiği zaman da çöplere giden bu poşetler, doğanın en büyük düşmanlarından biri oluyor. Bunu engelleyebilmek için de alışverişe çıktığınızda plastik poşet kullanmak yerine bez çantaları tercih edebilirsiniz.
Toptan alışveriş yapın
Doğaseverler arasında giderek yaygınlaşan bir akım var. Doğaya kendini sorumlu hissedenler, boş kavanozlarını kendileri götürerek açık ürün alıyor. Böylelikle ambalaj atıklarının da önüne geçilmek hedefleniyor. Siz de alışverişlerinizi toptan olarak boş kavanozlarınızla yaparsanız çevreyi korumak için önemli bir katkıda bulunabilirsiniz.
Tek kullanımlık ürünlerden vazgeçin
Malzemelerinizi toptan aldığınızda tüketemeyebilirsiniz. Bu tabii ki herkes için uygulanabilir bir hamle olmayabilir ama en azından tek kullanımlık ürünleri kullanmayı tercih etmemelisiniz. Bu ürünler, hemen bittiği için atıkları da doğada o kadar fazla yer alıyor. Farkında olmadan mutfaklarda çok sık tüketilen kâğıt havlu ya da peçeteler buna en güzel örnek. Bunların çok fazla tüketilmesi, doğa için çok tehlikeli. Bu sebeple bu ürünler yerine havlu kullanarak sorunu kökünden çözebilirsiniz.
Gıdalarınızı iyi değerlendirin
Yemek yaparken bazen yiyeceklere adil davranmıyoruz. Küçücük bir yerinde çürüme ya da küflenme olduğunda, o malzemeyi olduğu gibi çöpe atıyoruz. Bu da tabii atıkların çoğalmasına neden oluyor. Bunun önüne geçebilmek için kullanacağınız malzemelere iyi bakmalısınız. Eğer hasarlı bölge kesilerek kurtarılıyorsa bütün ürünü boşuna çöpe atmamalısınız. Diğer yandan, bayatlamış ekmekleri tost makinesinde kızartarak yeniden değerlendirebilirsiniz. Pörsümüş meyvelerin yeri de her zaman çöp olmayabilir. O meyvelerden harika meyve suları ya da smoothie’ler hazırlayabilirsiniz.
Liste yapın
Alışverişe çıktığınızda eliniz kolunuz neden aldığınızı bilemediğimiz poşetlerle dolmamalı. Gitmeden önce mutfağınızı kontrol etmeli ve neye ne kadar ihtiyacınızın olduğunu iyi analiz etmelisiniz. Böylelikle fazla alışverişten kurtularak hem tasarruf edebilir hem de gereksiz ürünleri almanın önüne geçebilirsiniz.